Home arrow Productie & materialen
Productiemethoden & materialen E-mail

Aldor Automotive levert uitsluitend autostyling producten voor professionele gebruikers. Daarom passen we alleen maar hoogwaardige productiemethoden en materialen toe. De productie van onze ruwe delen wordt uitbesteed aan zorgvuldig geselecteerde leveranciers.

 

De meest gebruikte productietechnieken zijn:


Vacuüm gevormd ABS

Thermovorming is een kunststof fabricage proces waarbij een plaat kunststof wordt verwarmd en daarna gevormd over een mannelijke of vrouwelijke matrijs. De matrijs kan gemaakt zijn van staal, aluminium of epoxy. Er zijn 2 basistypen van thermovorming: vacuümvorming and hogedruk vorming. Vacuümvorming is het meest toegepaste techniek, waarbij een plaat kunststof wordt verwarmd en daarna gevormd over een matrijs door lucht af te zuigen tussen de kunststof plaat en de matrijs. Een veel gebruikte thermovorming kunststof is ABS.

 
Nadat het deel is gevormd moet er overtollig material van de randen worden verwijderd. Bij eenvoudige producten kan dit door met de hand de randen langs een speciale mal weg te frezen. Een meer hoogwaardige methode is CNC-frezen, dat meestal wordt toegepast bij gecompliceerde producten.
 
Omdat de wanddikte van vacuüm gevormd kunststof erg dun kan worden gehouden is deze productiemethode vooral geschikt voor grille frames, koplamp en achterlicht maskers etc.. Er kunnen echter ook complete skirts worden gemaakt met vacuümvorming.
 
De voordelen van vacuüm gevormd ABS zijn:
 • Lage matrijskosten - vooral geschikt voor kleine series.
 • Glad product oppervlak zonder gaatjes - eenvoudig te spuiten.

De nadelen zijn:
 • Gecompliceerde 3D-vormen zijn niet mogelijk.
 • Relatief veel tijd nodig voor nabewerking van de randen - relatief hoge productprijs.
 • Stijf product - afwijkingen t.g.v. productietoleranties zijn moeilijk te aan te passen op de auto.
 
Links:


PU-RIM

De techniek voor Polyurethane Reaction Injection Matrijsing (PU-RIM) werd eind 1960 ontwikkeld. Twee vloeibare componenten, een isocyanaat en een polyol, worden vermengd in een mengkop net voordat ze de gesloten matrijs instromen. De matrijs kan gemaakt zijn van staal, aluminium of epoxy. In de matrijs ondergaat het vloeistofmengsel een exotherme chemische reactie. Het resultaat is een polyurethaan schuim dat sterk uitzet in de matrijs. Wanneer de matrijs volledig is gevuld begint de druk te stijgen, waardoor het productoppervlak tegen de matrijswand wordt gedrukt. Hierdoor wordt het oppervlak stijf en gesloten, terwijl de kern zijn schuimstructuur behoudt. Het resultaat is een lichtgewicht maar sterk product.

 
De matrijs bestaat meestal uit 2 helften, die kunnen worden geopend om het gereed product te verwijderen. In geval van gecompliceerde productvormen kunnen wegneembare elementen aan een matrijs worden toegevoegd. Tijdens de productie worden kleine bramen gevormd langs de lijn waar de matrijshelften sluiten. Deze bramen kunnen eenvoudig worden verwijderd met een mes nadat het product uit de matrijs is genomen.
 
De voordelen van PU-RIM zijn:
 • Gecompliceerde 3D-vormen zijn geen probleem.
 • Door het PU-mengsel aan te passen kan de elasticiteit van het deel worden gevarieerd.


Toepassingsvoorbeelden:

 • bodykits en skidplates zijn gevoelig voor schade en worden daarom flexibel gemaakt
 • koffer- en dakspoilers hebben vaak slechts kleine ondersteuningsvlakken, daarom worden ze stijf gemaakt om hun vorm te behouden.


De nadelen zijn:

 • Relatief hoge matrijskosten - alleen geschikt voor grotere series.
 • Oppervlak kan gaatjes bevatten - vullen is nodig voor het spuiten.
 
 
 

Blaas gevormd ABS/(M)PPE
De meest hoogwaardige methode voor de productie van holle kunststof voorwerpen (zoals spoilers) in grote hoeveelheden is extrusie blaasvorming (Extrusion Blow Molding, EBM). De benodigde machines en stalen matrijzen zijn echter kostbaar, waardoor deze techniek alleen wordt toegepast bij zeer grote series.

 
Bij EBM wordt kunststof gesmolten en geëxtrudeerd in een holle buis (een “parison”). Deze parison wordt opgesloten in een gekoelde metalen matrijs. Vervolgens wordt er lucht in de parison geblazen, zodat deze tegen de wanden van de matrijs wordt gedrukt en de gewenste vorm aanneemt. Nadat de kunststof voldoende is afgekoeld, wordt de matrijs geopend en het deel verwijderd. Het resulterende product is nog lichter en sterker dan PU-RIM. Gebruikelijke blow moulding kunststoffen voor spoilers zijn ABS en (M)PPE.
 
De voordelen van blow moulded spoilers zijn:
 • Gecompliceerde 3D-vormen zijn geen probleem.
 • Stijf en sterk product met perfecte oppervlakte kwaliteit.
 • Grote objecten kunnen licht worden gehouden, want het product is hol.
 
Het nadeel is:
 • Hoge vaste kosten - alleen geschikt voor zeer grote series.
 
Links: